Wyszukiwarka
zapiekane ziemniaki z kiełbasą i porem
- 2 duże ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
- 30 g masła
- 6 kiełbasek wieprzowych z ziołami lub czosnkiem
- 1 por pokrojony w grube plastry
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 50 ml bulionu warzywnego
- 150 ml wytrawnego cydru
- 2 łyżki posiekanej szałwii
- 2 łyżki mąki kukurydzianej rozmieszane z 4 łyżkami wody
- 100 g startego sera cheddar
- Ziemniaki gotować przez 10 minut, odcedzić i odstawić.
- Rozpuścić masło w garnku żeliwnym i dokładnie usmażyć kiełbasę. Kiełbasę wyjąć i pokroić w grube plastry.
- Do tego samego żeliwnego garnka włożyć pokrojoną kiełbasę, por, czosnek i smażyć przez 5 minut
- Dodać bulion cydr i szałwię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać mąkę rozmiszaną z wodą i gotować aż sos zgęstnieje.
- Na wierzchu ułożyć plastry ziemniaków, posypać solą, pieprzem i startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 ºC i zapiekać przez około 30 minut.