logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



zapiekane ziemniaki z kiełbasą i porem

garnek żeliwny garnki żeliwne zapiekane ziemniaki z kiełbasą i porem
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
  • 30 g masła
  • 6 kiełbasek wieprzowych z ziołami lub czosnkiem
  • 1 por pokrojony w grube plastry
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml wytrawnego cydru
  • 2 łyżki posiekanej szałwii
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej rozmieszane z 4 łyżkami wody
  • 100 g startego sera cheddar
  1. Ziemniaki gotować przez 10 minut, odcedzić i odstawić.
  2. Rozpuścić masło w garnku żeliwnym i dokładnie usmażyć kiełbasę. Kiełbasę wyjąć i pokroić w grube plastry.
  3. Do tego samego żeliwnego garnka włożyć pokrojoną kiełbasę, por, czosnek i smażyć przez 5 minut
  4. Dodać bulion cydr i szałwię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać mąkę rozmiszaną z wodą i gotować aż sos zgęstnieje.
  5. Na wierzchu ułożyć plastry ziemniaków, posypać solą, pieprzem i startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 ºC i zapiekać przez około 30 minut.